lördag 3 september 2011

Det var inte så det var tänkt


Igår kväll var det tänkt att vi skulle ta ett stort och inte alltför svårt steg mot fotbolls-EM nästa sommar. Vi mötte ett Ungern som saknade fyra av sina fem bästa spelare, ett lag som vi inte förlorat mot sedan 1995 (vilket är väldigt länge för en tjej med mitt perspektiv). En seger och EM-platsen skulle känns väldigt, väldigt nära. Nu blev det inte så, vi förlorade med 1-2. Suck.

För många andra nationer består kval till fotbolls-EM, eller VM, av en sak: Fotboll. Som svenska så består det av två saker: Fotboll och matematik. Efter varje match måste man räkna på hur vi ligger, vad som händer i den egna gruppen och vad som händer i andra grupper. Andra länder ser helt enkelt till att vinna sina grupper, men som svensk så blir det mycket räknande istället. Så här kommer en liten sammanställning av hur det ligger till nu.
* Att vinna gruppen och bli direktkvalificierade kräver att Sverige vinner alla återstående matcher, inklusive matchen mot Holland, samt att Holland förlorar mot Finland eller Moldavien. Detta lär knappast hända.
* Nu gäller det att sikta in sig på andra platsen. Det är nio kvalgrupper. Den bästa tvåan blir direktkvalificierad till EM, övriga får lottas mot varandra. Dessa åtta lag gör upp om fyra platse i direkt avgörande möten. Då lottas de fyra som har bäst poäng på UEFAs ranking mot de fyra med sämst ranking.
* Trots förlusten mot Ungern igår så kommer vi komma före dem om vi slutar på samma poäng oavsett målskillnad då vi har bättre inbördes möten. Vi vann med 2-0 hemma och förlorade med 1-2 borta.
* För att komma före Ungern måste vi alltså ta minst sex poäng till, om inte Ungern tappar poäng mot Finland eller Moldavien.
* Vinner Sverige återstående matcher kommer vi med största sannolikhet att bli bästa tvåa och få en direkt plats. Enda hotet är då om Norge i grupp H vinner alla återstående matcher, inklusive den viktiga bortamatchen mot Danmark, samtidigt som Portugal också vinner alla sina återstående matcher. Detta kräver dock vinst mot Holland som inte förlorat en match under ordinarie tid på många år.
* Om Sverige vinner mot San Marino och Finland men bara får oavgjort mot Holland finns en liten möjlighet att ändå bli bästa två. Det förutsätter dock att Danmark slår Norge och att Portugal och Danmark inte spelar oavgjort i grupp H samt att Grekland slår Kroatien i grupp G (om ingen tappar oväntade poäng) och att Ryssland tar minst ett poäng mot Irland och Slovakien i grupp B. Samt att en del andra resultat går I så fall blir det målskillnad som avgör, vilket Sverige har hyfsat bra.
* Om Sverige blir tvåa men inte bästa tvåa blir det play-off i ett direkt avgörande möte med en hemma och en bortamatch. Dessa matcher spelar 14 eller 15 november samt retur 19 november.
* Sverige kommer med all sannolikhet att hamna bland de högst rankade lagen. I så fall väntar troligtvis någon av följande motståndare i play off:
- Montenegro eller Schweiz
- Bosnien-Herzegovina
- Slovenien (om inte Serbien tar andraplatsen)
- Norge (om inte Norge blir bästa tvåa eller om Danmark eller Portugal tar andraplatsen, de har högre ranking)
- Turkiet (om inte Slovenien eller Norge blir bästa två)


Tänk vad mycket enklare det hade varit om Sverige hade vunnit mot Ungern. Då hade man suttit den morgon och läst på om de olika städerna där EM spelas. Då hade detta blogginlägg blivit mycket kortare och roligare. Må en sådan morgon komma snart och skänka ljus i höstmörkret som närmar sig.

1 kommentar:

  1. Hej Rebecka och tack för sammanställningen! :) Satt faktiskt precis och letade runt bland alla tidningar efter just en sådan. Kändes lite oväntat att jag hittade den här, men ändå inte! Nu vet jag att jag alltid ska börja med din blogg!
    hälsa familjen! kram!

    SvaraRadera